Globalització i educació social

CarnavaldeBlogs_CAT

Aquest any el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya ha tornat a posar en marxa el Carnaval de Blogs una iniciativa en la que diferents persones que tenim un blog que tracta sobre Educació Social o Animació Sociocultural compartim reflexions sobre un tema. Aquest any el tema és “Els reptes de l’educació social en temps de la globalització”. Aquest any a més intercanviem textos amb altres companys i companyes.

El text que jo publique és de Mirella Palezuelo autora del blog https://reflexiones23a.blogspot.com.es.

Davant el procés de globalització que estem vivint en la societat actual: els avanços científics, el desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i comunicació, una societat cada vegada més diversa a nivell cultural i un sistema econòmic que pràcticament connecta a tothom, no són pocs els desafiaments que té l’Educació Social en l’actualitat i en els pròxims anys, perquè encara queda gran part del segle XXI per viure.
La societat avança, a mesura que es desenvolupa el procés de globalització, no eximeix de diferents problemes que cal abordar des de l’òptica de l’Educació Social. Ara mateix estem no solament davant una crisi econòmica en la qual els drets econòmics i socials dels ciutadans es veuen trepitjats per grans organitzacions econòmiques i en el qual la desigualtat i la pobresa augmenten de forma molt considerable de manera que des del poder polític es replanteja si l’actual Estat del Benestar puga ser sostenible, també actualment estem immers en una crisi de valors on discursos populistes disfressats de promeses de millores només tracten d’excloure, tancar fronteres i rebutjar a la diversitat de cultures que està present en la societat que només genera odi i rebuig cap al col·lectiu immigrant, sense adonar-se dels beneficis que aporta aquesta diversitat. Aquests discursos, plagats també per mentides i falsos rumors, estan molt presents sobretot en les xarxes socials. Ja no és només l’odi, sinó la violència que es propaga per les xarxes socials, sense anar més lluny, el ciberbullying, un problema que cada vegada augmenta més entre els adolescents. Com a societat hem de ser conscients que la realitat en la qual vivim canvia constantment, per la qual cosa l’Educació Social ha d’adaptar-se a aquests canvis que també suposen ser un repte per als propis professionals.

Aquest procés de globalització en part, ens permet observar amb una visió més diferent la dimensió de l’entorn en el qual ens envoltem, ampliant els nostres horitzons i ens dóna noves oportunitats per a poder avançar com a individus i com a societat donant valor a una diversitat de cultures i idees que enriqueixen la visió del món.
Ara més que mai hem de tenir en compte que els problemes globals també afecten als problemes locals. Per tant aqueixos xicotets canvis, per molt xicotets que siguen poden generar canvis a nivell global.
M’agradaria acabar aquesta entrada amb una frase d’Eduardo Galeano que personalment, crec que defineix molt bé el que nosaltres i nosaltres podem fer per a millorar el món: “Molta gent xicoteta, fent coses xicotetes, pot canviar el món”.

Mirella Palezuelo

3 responses to “Globalització i educació social

  1. Pingback: Carnaval de Blogs 2017 – Dia Internacional de l’Educadora i Educador Social | FEM DE TOTES I TOTS AQUESTA SOCIETAT

  2. Pingback: Feliz dia del Educador Social BLOGS DEL #DIAES – RETOS DE LA VIDA

  3. Pingback: 16/10/2017 #DiaES – ESSÈNCIA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 14 12 ?