Dia de l’Educació Social: La nostra energia és la nostra força

Carnaval_DiaES2019 (1)
Bon dia de l’educació social a tots i a totes!

Aquest any el lema triat ha estat “la nostra energia és la nostra força”.

D’on treiem l’energia les persones que treballem amb persones? Des del meu punt de vista quan pense en energia pense en persones, en persones que somriuen, que s’estimen, que comparteixen, que lluiten.

L’energia té molt a veure amb les persones treballant en grup, l’equips d’educadores, d’animadores socioculturals. Un bon treball en equip dona energia perquè permet superar les baixades d’ànim, de tensió, que puga patir una persona membre de l’equip. Permet generar noves energies a partir d’eixa energia que es genera col·lectivament.

Però també rebem energia del treball en grup que fem amb les persones que eduquem, amb les que fem el treball. Per a l’animació sociocultural el grup sempre ha estat el nostre espai natural de treball i el grup genera energia positiva que ens retorna, que ens anima a seguir en el treball. Quan un grup funciona com a tal perquè l’hem treballat adequadament, quan hem aconseguit que genere energia positiva de treball, d’autoestima això ens és retorna a les persones professionals.

Però per a mi també em genera molta energia compartir experiències amb altres educadores d’altres territoris, amb altres persones que treballen amb persones i generar vincles entre les persones que jo eduque i altres persones d’altres llocs. Això és per allò de sentir que no estem a soles, que en som moltes al món treballant per un món més humà i just.

L’educació, la pedagogia, pot ser eròtica, estar a favor de la vida, la creativitat, els somriures, l’estima, la felicitat com diu el professor Miguel Escobar o pot ser tanàtica associada a la mort, a la repressió, a l’opressió, a la infelicitat. La primera genera energia positiva tant per a les persones que exerceixen les funcions d’educadores com per a les persones que hi participen. En canvi l’educació, la pedagogia tanàtica és, al contrari, un xuclador d’energia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 6 15 ?