Sobre el Dia Internacional contra l’eliminació de la violència contra les dones

El proper dia 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra l’eliminació de la violència contra les dones, podeu visitar la pàgina de la ONU http://www.un.org/es/events/endviolenceday/. 

Normalment l’anomenem “Dia contra la violència de gènere” perquè la violència de gènere en una societat patriarcal, com la que vivim, sempre s’exerceix sobre les dones. Aquest violència es manifesta amb violacions massives en situacions de guerra, esclavatge sexual i prostitució, feminicidis, matrimonis forçats…
Ahir vaig rebre un correu en què es proposava una activitat organitzada al meu centre per al “Dia contra la violència de gènere” per part d’un grup d’alumnat  en què es parlava de dones/ homes violentats. Sé que no hi havia cap mala intenció en l’activitat però em va moure a escriure sobre el tema.
Evidentment que en la nostra societat poden haver situacions de violència d’una dona sobre un home, com d’un home sobre un altre home, com d’un xiquet sobre un adult, d’una dona sobre una altra dona però aquestes no són violències de gènere perquè no es donen pel fet de ser dona en una societat patriarcal (que ensenya des de ben menudes a aquestes al seu paper segon en el món, a través de per exemple el llenguatge).
Els intents d’introduir al dia de la Violència contra les dones, també casos aïllats de violència contra un home no és més que un reflex de la societat patriarcal i masclista en què vivim que li molesta qualsevol intent de visibilitzar la dominació.
Per altra banda les dades de maltracte al nostre Estat són evidents, la pràcticament totalitat d’assassinats en parelles es produeix sobre les dones i quan mor un home, en la majoria de casos és una situació en que la dona ha patit reiteradament violència física i psicològica per part d’eixe home i no ha trobat cap altra eixida a la situació.
Crec que sobre tot això ens cal reflexionar i més en un moment en què en la televisió i determinats partits “moderns” com Ciudadanos s’equipara violència entre homes i dones, es banalitza i no se li dona la vertadera magnitud a l’allau de violència masclista i feminicidis que estem vivint.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 13 11 ?