Indignacions lingüístiques estiuenques

Realment estem en un moment en què cal que ens preocupem. Sembla que els minsos avanços en el terreny de la normalització lingüística al País Valencià es troben en una important reculada.

Aquesta setmana he viscut dues situacions de menyspreu de la nostra llengua al municipi de Moncofa de la Plana Baixa.

Primera situació: a l’andana de l’estació de RENFE esperant l’arribada del tren. Fins a cinc recomanacions ( respecte a no acostar-se a la via, a la circulació de trens sense parada,…) per l’altaveu totes en castellà, ni una en valencià. El valencià només va ser utilitzat per l’altaveu per anunciar l’arribada del tren ( i això després de fer-ho en castellà). La utilització del valencià a la RENFE sembla que té una funció de curiositat indígena, de mostrar que estem en un territori on alguns indígenes utilitzen una llengua pròpia i en cap cas acompleix una funció comunicativa.

Captura de pantalla 2014-08-20 a les 17.49.12
Segona situació: Festival “Moncofa al carrer“. Un festival de teatre de carrer, circ, màgia,…que té com a lema: un escenari per a tots.

Doncs no, aquest escenari no és per a tots i totes, és un escenari només per a castellanoparlants. A pesar del títol (que sembla que és més modern si es fa en valencià) totes les activitats es fan en espanyol. El més sorprenent i indignant és que inclús les companyies valencianes que hi actuen ( com l’altre dia Scuraplats) no utilitzen el valencià. Cal dir que l’actuació era un espectacle infantil on, a banda d’un passacarrer, es ballaven i cantaven cançons seguint les indicacions dels actors i resultava comprensible per qualsevol persona desconeixedora de la nostra llengua, amb un mínim de bona actitud.
Captura de pantalla 2014-08-20 a les 17.45.12
Que d’això en siga responsable un municipi que governa el PSOE en coalició amb el BLOC encara ens resulta més indignant. Si fóra el PP qui governa ja sabem que ha optat directament pel genocidi lingüístic, però el PSOE i el BLOC en el seu discurs parlen de normalització i coses així. Supose que ho justificaran pel fet que estem en estiu i cal acontentar als turistes i atraure’n de nous, però l’única justificació possible és l’autoodi i el convenciment que la nostra llengua és de segona categoria. Precisament a la platja de Moncofa s’escolta parlar valencià amb molta normalitat i no utilitzar-lo en les activitats culturals públiques és contribuir al seu genocidi.

La política cultural mai és neutra, i la llengua no és una simple ferramenta comunicativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 15 9 ?